سرانجام زمان آن فرا رسید که بهترین روندهای موسسات غیرانتفاعی در سال 2021 را معرفی کنیم. سال 2020 ثابت کرد که نمیتوانیم با اطمینان آینده را پیشبینی کنیم. با این حال، میتوانیم بر اساس آنچه که سازمانهای غیرانتفاعی انجام میدهند، تجزیه و تحلیل کنیم و گزارش دهیم تا اثرگذاری آنها در آینده بیشتر شود.
وبلاگ گلکسی دیجیتال در مقالهای پیشرفتهای حاصله در تکنولوژی هدایت جامعه، مدیریت غیرانتفاعیها، جمعآوری کمکهای مالی و نیکوکاری را مورد بررسی قرار داده است. همچنین شرایط و وضعیت نیکوکاری در آینده نزدیک را نیز بررسی کرده است.
سازمانهای غیرانتفاعی در سال 2021 باید منتظر چه روندهایی باشند؟
فصول مطالب این مقاله عبارتند از:
1- روندهای تکنولوژی در سازمانهای غیرانتفاعی
2- روندهای مدیریت در سازمانهای غیرانتفاعی
3- روندهای نیکوکاری و جمعآوری کمکهای مالی در سازمانهای غیرانتفاعی
4- روندهای امور داوطلبانه در سازمانهای غیرانتفاعی
روندهای تکنولوژی در سازمانهای غیرانتفاعی
سازمانهای غیرانتفاعی امروزی برای انجام کارهای بیشتر به تکنولوژی متکی هستند. تکنولوژی مناسب، کارآمد و مقرون به صرفه است و به سازمانهای غیرانتفاعی امکان ادامه ارائه خدمات ضروری را میدهد. تکنولوژی حتی نوع حمایتها را تغییر داده و موجب تقویت فعالیتهای بازاریابی و راههای جمعآوری کمکها شده و مدیریت داوطلبان را نیز تسهیل کرده است.
گوشیهای هوشمند: استفاده از گوشیهای هوشمند در حال افزایش است و پیشبینی میشود تا سال 2022 تعداد کاربران اینگونه گوشیها در آمریکا به 271 میلیون نفر برسد. همچنین برآورد میشود که تا سال 2022 هزینه تبلیغات مجازی در سراسر جهان از 280 میلیارد دلار تجاوز کند. بنابراین توصیه میشود که سازمانهای غیرانتفاعی برای بهره بردن از این روند، سعی کنند موارد زیر را در اولویت قرار دهند: صفحات وب، اپلیکیشنها و محتوای نوشتاری و تصویری خود را سازگار با گوشیهای هوشمند طراحی کنند؛ همچنین فیلمها و کلیپهایشان را از طریق یوتیوب در دسترس افراد قرار دهند. در ضمن توصیه میشود که دریافت کمک مالی، ثبتنام از داوطلبان و مطلع شدن از رویدادها و مشارکت در برنامههای نیکوکاری را برای بازدیدکنندگانی که از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند، تسهیل کنند.
پیام کوتاه: هنگام ثبتنام از داوطلبان و نیکوکاران در بندهای توافقنامه شرایط دریافت پیام کوتاه را درج کنید و در صورت رضایت برایشان پیام کوتاه ارسال کنید. به این وسیله به سهولت به آنها دسترسی خواهید داشت. در آینده پیامهای کوتاه نقش به سزایی در مدیریت همه جنبههای مدیریت غیرانتفاعیها از جمعآوری کمک تا ارتباط با داوطلبان خواهد داشت.
رسانههای اجتماعی جدید: اکنون رسانههای اجتماعی بیش از هر زمان دیگری برای جذب طرفداران اهمیت دارند. از سال 2020، هر روز 8/ 3 میلیارد نفر از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند و 90 درصد از افرادی که به طور منظم از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند 18 تا 29 سال دارند. پیشبینی میشود این تعداد در سال 2021 افزایش یابد. رسانههای اجتماعی یکی از ضروریات سازمانهای غیرانتفاعی هستند که باید در آنها حضور فعال داشته باشند. رسانههای اجتماعی برای جلب توجه به جنبشها و مسائل اجتماعی نقش ویژهای را ایفا میکند. هر چه تعداد بیشتری از افراد نسل زومرها که با نام نسل اینترنت نیز شناخته میشوند وارد بازار کار میشوند، جذب آنها برای محقق کردن اهداف سازمانهای غیرانتفاعی اهتمام بیشتری را میطلبد.
همکاری از راه دور و ویدئو کنفرانس: دورکاری و ویدئو کنفرانس ویدیویی مدتی است که مورد استفاده قرار میگیرد، اما به احتمال زیاد بخشی جداییناپذیر از زندگی و مشاغل در آینده خواهد بود و ممکن است در سال 2021 برای بعضی از داوطلبان و کارکنان غیرانتفاعیها به یک واقعیت ثابت تبدیل شود.
بازاریابی ویدیویی و جمعآوری کمکهای مالی: انتظار میرود که در سال 2021، از کل بازدید آنلاین 82 درصد به ویدئوها اختصاص یابد و 57 درصد از افرادی که ویدئوهای سازمانهای غیرانتفاعی را تماشا میکنند، کمکهای مالی انجام بدهند. سازمانهای غیرانتفاعی میتوانند با استفاده از ویدئو و کمپینهای پخش زنده، برای بازاریابی و جمعآوری کمکهای مالی از مزایای بسیار زیادی برخوردار شوند. اما تکنولوژی نباید جایگزین تعامل اجتماعی شود، زیرا که تعامل اجتماعی باعث میشود داوطلبان شادتر و سالمتر باشند.
مدیریت غیرانتفاعیها
براساس یافتههای وبلاگ گلکسی دیجیتال، مدیریت سازمانهای غیرانتفاعی در سال 2021 به صورتهای زیر خواهد بود:
رهبری فراگیر و متنوع: ساختار رهبری سازمانهای غیرانتفاعی نمایانگر طیف وسیعی از صدای جامعه خواهد بود.
تمرکز بر ماموریت: با توجه به اینکه در سال 2020 به خاطر پاندمی بسیاری از سازمانهای غیرانتفاعی از اهداف و ماموریتهای خود منحرف شدند و به نیازهای فوری جامعه پاسخ دادند، سال جدید زمان آن است تا بر ماموریتها، اهداف و مراحل جمعآوری کمکهای مالی و همکاریهای داوطلبانه خود متمرکز شوند.
نقش کلیدی شفافیت در تجزیه و تحلیل دادهها: شفافیت در ارائه گزارشها به سازمانهای غیرانتفاعی کمک میکند کمکهای مالی بیشتری جذب کنند و از مشارکت تعداد بیشتری از داوطلبان برخوردار شوند. زیرا نیکوکاران و داوطلبان سازمانهای غیرانتفاعی دوست دارند بدانند که چگونه تلاشها و مشارکتهای آنها باعث ایجاد یک تغییر پایدار میشود. به همین خاطر بهتر است سازمانهای غیرانتفاعی دادههای خود را در دنیای مجازی به اشتراک بگذارند.
روند جمعآوری کمکهای مالی و نیکوکاری
برای تهیه استراتژی جمعآوری کمکهای مالی در سال 2021 موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:
تجارب شخصی: در صورتیکه نیکوکاران با سازمان و اهداف شما ارتباط شخصی برقرار کنند اهداکنندگان همیشگی خواهند شد. بنابراین ایجاد روابط بهتر با اهداکنندگان از همیشه مهمتر است. در سال 2021، جمعآوری کمک مالی باید کمتر به شکل یک معامله و بیشتر بهصورت شخصی باشد. اما جمعآوری کمک شخصی، مواردی فراتر از استفاده از نام در ایمیل است. اهداکنندگانی که در سطح عمیقتری با هدف شما درگیر هستند، به احتمال زیاد به یک حامی وفادار تبدیل میشوند. برنامههای مربوط به عضویت اهداکنندگان میتواند درصد قابل توجهی از کل درآمد آنلاین سازمانهای غیرانتفاعی را به خود اختصاص دهد. عضویت فرصتی برای افزایش درآمد و تقویت وفاداری اهداکننده است.
روشی متفاوت (و مستقیم) برای درخواست: موسسات خیریه غالباً از موفقیتهای گذشته خود برای جلب نظر کمککنندگان و درخواست کمک استفاده میکردند. با این حال، ممکن است این مدل در سال 2021 کمتر اثرگذار باشد. اهداکنندگان امروز میخواهند بدانند که مشارکتهایشان تفاوتی ایجاد میکند. بهویژه نسل هزاره و نسل جدید موسوم به نسل «زد» (Z) با احساس مسئولیت اجتماعی انگیزه میگیرند. آنها میخواهند بخشی از روند تغییر باشند. برای درگیر کردن نسل بعدی اهداکنندگان، ممکن است لازم باشد نحوه درخواست وجه را تغییر دهید.
افزایش کمکهای ماهانه: خدمات مربوط به اشتراک و عضویت در حال شکوفایی هستند و این تعجبآور نیست. به همین دلیل پرداختهای ماهانه که رقم کمتری را به خود اختصاص میدهند و به طور خودکار تمدید میشوند، برای مصرفکنندگان قابل کنترل و راحتتر هستند و این در حالی است که شرکتها هم از مزیت حفظ هر چه بیشتر مشتری برخوردار میشوند. این مفهوم بر روند نیکوکاری نیز تأثیر گذاشته است. اهداکنندگان ماهانه نسبت به همتایان خود که سالی یک بار کمک مالی میکنند، به مرور زمان کمکهای خود را بیشتر میکنند. ارزش سالانه کمکهای اهداکنندگان منظم تقریباً سه برابر بیشتر از ارزش کمکهای اهداکنندگانی است که یک بار کمک میکنند!
جمعآوری کمکهای مالی آنلاین: منبع اصلی درآمد: نیکوکاری دیجیتال بهطور گستردهای در میان خیرین (و سازمانهای غیرانتفاعی مورد حمایت آنها) مورد پسند قرار گرفته است. سازمانهای غیرانتفاعی از افزایش 77 درصدی درآمد آنلاین طی پنج سال گذشته خبر دادهاند! استفاده از ایمیل هنوز 13درصد از کمکهای آنلاین را تشکیل میدهد، اما جمعآوری موفق کمک مالی توسط ایمیل میتواند به کمی استراتژی نیاز داشته باشد.
جمعآوری هوشمندانه کمکهای مالی در برابر فاجعه: متخصصان پیشبینی میکنند که طی ده سال آینده کنشگری زیست محیطی افزایش یابد، زیرا جوامع خواستار اقدام در این زمینه هستند.
در اینجا چند روش هوشمندانه برای آمادگی در برابر یک فاجعه پیشنهاد میشود:
- از قبل برنامهریزی کنید: برنامهای آماده داشته باشید، آماده جمعآوری کمکهای مالی یا خدمات قرض الحسنه برای برنامهریزی، احیا و اقدامات فوری برای امداد رسانی.
- جامع بیاندیشید: چگونه سازمان، داوطلبان و مجموعه مهارتهای آنها میتوانند تفاوتی ایجاد کنند؟
- دارای استراتژی و باثبات باشید: انتظار برای وقوع یک فاجعه پیش از آنکه اقدامی در راستای آن انجام داده باشیم به معنای بیثباتی است. تغییر وضعیت نیاز به تفکر و آمادگی خلاقانه دارد. از برنامههای پیشگیری، تخفیف و سازگاری ابتکاری پشتیبانی کنید.
سرمایهگذاری بر کمکهای شرکتها: بهرغم وجود پاندمی، در سال 2020 کمکهای شرکتها، 4/ 0درصد افزایش داشت و انتظار میرود در سال 2021 تا 4/ 1درصد دیگر افزایش یابد. در حالیکه عوامل زیادی روی گرایشات مربوط به کمک شرکتها تأثیر میگذارند، کارشناسان معتقدند که خیرخواهی شرکتها در سال 2021 بیشترین تأثیر را از (1) رشد تولید ناخالص داخلی و (2) رشد پسانداز شرکتها گرفته است. بنابراین، سازمانهای غیرانتفاعی باید به دنبال استفاده از بهترین روشها در مورد استفاده از کمکهای بشردوستانه شرکتها در سال 2021 باشند.
روندهای غیرانتفاعی 2021: اقدامات داوطلبانه
در سال 2020 تغییراتی را در زمینه اقدامات داوطلبانه شاهد بودیم، زیرا بسیاری از ما از کمکهای مورد علاقه خود از خانه حمایت میکنیم. اما بسیاری از سازمانهای غیرانتفاعی در حال استفاده از این روندهای داوطلبانه هستند:
اقدامات داوطلبانه مجازی: ویروس کووید-19 روشهای داوطلبانه ما را تغییر داد. وجود داوطلبان مجازی برای دوام بسیاری از سازمانهای غیرانتفاعی ضروری شده است. بسیاری از داوطلبان برنامههای شلوغ را بزرگترین مانع اقدامات داوطلبانه عنوان میکنند. داوطلب شدن از خانه این انعطافپذیری را در شرایط افراد ایجاد میکند تا بتوانند در زمان و فضای خود تغییر ایجاد کنند.
استقبال از اقدامات داوطلبانه در شرکتها: از برنامههای کمک هزینه کارمندان داوطلب گرفته تا تعیین روزهای اقدامات دوطلبانه در سطح شرکت، کسب و کارها به دنبال یافتن راههای خلاقانه برای بهبود چهره عمومی خود، کمک به دیگران و ارتقا رفاه کارمندان هستند. سازمانهای غیرانتفاعی به عنوان مرکز اجتماعات عمل میکنند. آنها بخش خصوصی، اهداکنندگان، داوطلبان، ذینفعان و تصمیمگیرندگان را به هم مرتبط میکنند. با ورود به سال 2021، سازمانها باید ابزاری را در اختیار داشته باشند که برای توسعه، حفظ و مدیریت راحتتر این روابط نیاز دارند.