بیشتر ما علاقهمندیم پس از خواندن یک رمان، دیدن یک فیلم یا تئاتر، گوش دادن به قصه و روایت یک موسسه نیکوکاری، دربارهاش صحبت کنیم و نظرات متفاوت و مشابه دیگران را بدانیم. تعبیر و تفسیر یا به اصطلاح نقد ما از روایتهای داستانی یا غیرداستانی، معمولا بر اساس انتظارات برآورده شده یا ناکام ما از روایتهای مزبور شکل میگیرد.
این تعریفها از کجا میآیند؟ تا چه اندازه قابل اعتمادند و اعتبارشان را چطور میتوان محک زد؟ بیشک همه ما به خاطر رشته تحصیلی، ضرورت کاری یا علاقه شخصی سراغ کتاب یا دورهای مرتبط با روایتشناسی نرفتهایم. با وجود این بسیاری از تحلیلهای ما درباره یک روایت داستانی یا غیرداستانی، دانسته یا ندانسته از معیارهای پذیرفته شده و معتبر نقد علمی بهره میگیرند. با وجود این بسیاری از ما در برابر پرسش سادهای مثل روایت چیست، تامل میکنیم و با تردید پاسخ میدهیم.
کدام روایت و قصه از یک اقدام داوطلبانه یا خیرخواهانه میتواند موثر افتد. آیا روایتی که نقل کردیم داستان ما را به خوبی روایت کرده است یا نه ؟کتاب «سواد روایت»، تلاشی است برای یافتن پاسخهای علمی و روشن به پرسشهای زیربنایی و مهمی مانند روایت چیست؟ و به چه کار میآید؟
کتاب حاضر از لحاظ چیدمان مطالب، مقدمات روایت را از ساده به دشوار ارائه میکند. از مولفههای روایت گرفته تا تاثیرات متعدد روایت. روایتگری و نقش کلیدی روایت در ابتدای این کتاب بررسی شده است. فصول دیگر این کتاب مسائل مربوط به تفسیر روایت را پی میگیرد و موضوع بحث را از قدرت راوی به قدرت خوانندگان و مخاطبان میکشاند. در بخش دیگر، نویسنده کتاب به سه شیوه متفاوت خوانش اشاره میکند که همگی درگیرش هستیم. رسانههای گوناگون چه تغییری در روایت ایجاد میکنند و موضوع گستره نقش روایت در فرهنگ و جامعه در فصول دیگر این کتاب بررسی شده است.
در بخش های پایانی این کتاب به موضوع حقوق در روایتها می پردازد و اینکه روایتگران و خوانندگان آن چگونه میتوانند از روایت به مثابه ابزاری استفاده کنند و در خصوص کشمکشهایی به توافق برسند که اغلب حل ناشدنی است.
سواد روایت نه تنها کتاب کمنظیری برای علاقهمندان به قصه و روایت است، بلکه مرجعی ارزشمندی برای دورههای روایتپژوهی، دانشجویان رشتههای علوم انسانی و هنر، پژوهشگران و علاقهمندان روایت در حوزههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، هنری است.
این کتاب به موسسات نیکوکاری کمک شایانی میکند تا روایتهای خلاقانه و منحصر به فرد خود را به خوبی، تنظیم و خلاصه کرده تا قصه آنها بهتر نگاشته، دیده و شنیده شود. این کتاب نوشته اچ.پورتر ابوت است که از سوی رویا پورآذر و نیما م. اشرفی در سال 1397 ترجمه و توسط نشر اطراف روانه بازار شده است. این کتاب را میتوانید با کد afra1400 در اپلیکیشن فیدیبو با ۴۰درصد تخقیف خریداری کنید.