در دوران کرونا بسیاری از افراد شاغل مجبور شدند خود را با شرایط دورکاری و کار از خانه تطبیق دهند. آنچه در این میان از اهمیت زیادی برخوردار هست، این است که سازمانها بتوانند از کارکنانی که در خانه برایشان کار میکنند، حمایت کنند.
وبسایت چریتی دیجیتال (Charity Digital) نکاتی را درباره افزایش همدلی کارکنان با سازمان، بهبود کار گروهی و راههای حمایت از کارکنان در دوران کار از خانه ارائه کرده است. کار از خانه چالشها و مزایای خود را دارد. برای بسیاری از کارکنان بخش نیکوکاری این شرایط جدید به معنای رفت و آمد کمتر، اختصاص زمان بیشتر به دیگر فعالیتها، شاید حتی پسانداز پول بیشتری باشد. کار از خانه برای بعضی دیگر از افراد به معنای فقدان روابط اجتماعی، دشواری تمایز بین کار و اوقات فراغت و دیگر عوامل منفی است.
خواه شما از کار در خانه لذت ببرید یا خیر، بسیار مهم است که گروهها به هر صورت که میتوانند از یکدیگر حمایت کنند. توصیه وبسایت چریتی دیجیتال این است که از ابزارها و روشهای دیجیتال برای حفظ ارتباط و حمایت از اعضای تیم استفاده شود.
تجزیه تحلیل و تصمیمگیری در مورد دستاوردها
بر اساس گزارشهایی که درباره مدیران تهیه شدهاند، برخی از آنها جزییات کار کارکنانی که از خانه کار میکنند را مدیریت میکنند. در واقع، نرم افزارهایی برای اندازهگیری بهرهوری کارکنان با متغیرهای مختلف وجود دارد. مدیران با استفاده از این نرم افزارها از تعداد ایمیلهای ارسالی و دریافتی، مدت زمان فعالیت آنلاین، حتی سرعت تایپ کردن کارکنان مطلع میشوند.
نظارت بر کار کارمندان لزوما به معنای افزایش بهرهوری آنها یا تکمیل پروژهها نیست. در واقع، مطالعات نشان داده است زمانی که مدیران آزادی بیشتری به کارکنان میدهند، آنها در جو اعتماد بهتر کار میکنند و راندمان آنها افزایش مییابد. برای حمایت از گروه خود، توصیه میشود که نظارت دیجیتال را کنار بگذارید. در عوض، به بررسی دستاوردها و و اخلاقیات تمرکز کنید. اعضای گروه با قدردانی مداوم و برنامههای تشویقی،کار خود را بهتر انجام میدهند.
زمان آفلاین
خستگی و کلافگی از علائم رایج آنلاین بودن مداوم و طولانی مدت است. برای بسیاری از کارکنان موسسات خیریه، کار از خانه به معنای افزایش حجم کار و نبود تفکیک بین زندگی خانوادگی و زندگی کاری بوده است.
برای کاهش خستگی ناشی از جلسات متوالی و طولانی مدت آنلاین و حمایت از همکاران خود، داشتن زمانهای آفلاین مهم است. اعضای گروه باید به زمانهای دیگر اعضا که به عنوان زمانهای آفلاین مشخص کردهاند، توجه کنند. آنها همچنین میتوانند زمانهایی را برای خودشان برنامهریزی کنند که در آن زمانها جلسهای نداشته باشند. احترام به وقت دیگران به معنای آن است که در زمانهایی که برای آفلاین بودن مشخص کردهاند، با آنها تماس کاری گرفته نشود. یعنی در زمانهایی که به عنوان اوقات شخصیشان اختصاص دادهاند، مزاحمشان نشویم. این همچنین به معنای آن است که از ارسال ایمیل یا پیامها در خارج از ساعات کاری باید اجتناب کرد. علاوه بر این، باید در روزهای تعطیل آنها هم برایشان مزاحمت ایجاد نکرد.
استفاده از ابزار ارتباطات دیجیتال
گر چه گفتگو در مورد موضوعات غیرکاری برای بسیاری از کارکنان دیگر امکانپذیر نیست، اما رفاقت تیمی نباید کمرنگ شود. ابزارهای ارتباطی دیجیتال قادر هستند این فاصله را کم کنند تا اعضای گروه احساس نزدیکی کنند. ابزارهای دیجیتال، با ساختار «اعلام حضور» میتوانند به کارکنان خیریه کمک کنند تا از یکدیگر حمایت کنند. مجله کسب و کار هاروارد بیزینس ریوییو (Harvard Business Review) میگوید که مهمترین ویژگی اعلام حضور، ایجاد «تالار گفتگویی است که کارکنان میدانند میتوانند در آن با شما مشورت کنند و نگرانیها و سوالات آنها شنیده میشود.»
برای کارکنان خیریه، این نشستهای روزانه میتواند در اپلیکیشنهای مختلفی مانند زوم، کانالهای گفتگوی مایکروسافت، از طریق تماس تلفنی یا فقط یک پیام نوشتاری باشد. به یاد داشته باشید، ایمیلها به عنوان راه ارتباطی کافی نیستند.
برای خلاقیت زمان باز کنید
در اواخر سال 2021، اندی هالدین (Andy Haldane)، اقتصاددان ارشد بانک انگلیس، اعلام کرد که کار از خانه ممکن است به بهای از بین رفتن خلاقیت تمام شود. وی در سخنان خود اظهار کرد که مقصر اصلی کاهش خلاقیت، برنامه کاری فشرده و جلسات پی در پی آنلاین است. بهترین حمایت از گروه خود آن است که برای خلاقیت و نوآوری زمان باز کنید. جلسات منظم آنلاین بدون دستور جلسه داشته باشید. پیش از برگزاری جلسات برای همفکری و معاشرتهای معمول زمانی را در نظر بگیرید. برای ترویج خلاقیتهای دیجیتال، کانالهای غیرکاری ایجاد کنید که در آن کارکنان بتوانند اخبار، مقالهها، یادداشتها و لطیفههای خود را در آن به اشتراک بگذارند.
حمایت خود را در دوران خستگی و تشویش نشان دهید
برای بسیاری از کارکنان حوزه خیریه، فرسودگی شغلی و استرس بسیار به معنای واقعی وجود دارد. یک نظرسنجی که به تازگی توسط نشریه «ترد سکتر» (Third Sector) انجام شده است، نشان میدهد که در سال گذشته 9 نفر از هر 10 نفری که در زمینه خیریه فعالیت میکردند، دچار استرس، خستگی و فروپاشی شدهاند.
نشریه ترد سکتر در زمینه حوزه خیریه و امور داوطلبانه فعالیت میکند. مطالب این نشریه از طریق وبسایت، ایمیل، بولتنها، مجله دوماهنامه و کنفرانسها و رویدادهایی که برگزار میکند، قابل دسترسی است. به رغم اینکه اکثر پاسخ دهندگان گفتند که در مورد مسائل با مدیر مستقیم خود با احساس راحتی صحبت میکنند، اما یک سوم آنها چنین احساسی نداشتهاند.
سلامت روان در خانه به اندازه محل کار مهم است. یکی از بهترین روشهایی که کارکنان خیریه میتوانند از سلامت روان حمایت کنند، افزایش دسترسی به منابع است. موسسه خیریه سلامت روان «مایند» برای همه کارکنان حوزه خیریه از مدیران گرفته تا کارمندان، یک برنامه سلامتی را توصیه میکند که به سلامت روان کارکنان در محل کار کمک میکند. این برنامهها که به صورت دیجیتال در دسترس هستند، به مرور زمان به نمودار سلامتی کمک میکنند و در جلسات تکنفره مورد بحث قرار میگیرند.
مطمئن شوید که کارکنان میدانند از پشتیبانی برخوردار هستند
در زمان نااطمینانی، ممکن است سازمانها از کارکنان تقاضای بیشتری داشته باشند. در حوزه خیریه، حمایت از کارکنان و اینکه آنها احساس ارزشمند بودن داشته باشند بسیار مهم است. حتی برای سازمانهایی که حداقل بودجه را دارند، کارکنان از برنامههایی بهره میبرند که هنوز هم میتواند موثر باشد. اطمینان حاصل کنید که کارکنان خیریه از طرحهای منفعتی مطلع میشوند. سازمانهایی که بودجه کمتری دارند، میتوانند برای حمایت از کارکنان خود از برنامههای مختلفی مانند مهمانیهای مجازی، روزهای بازیهای آنلاین، مرخصیهای گاه به گاه یا فعالیتهای آنلاین بهره ببرند.