هرچه از چالشهای سال 2020 برای موسسات خیریه بگوییم، کم گفتهایم. اما سال 2020 ثابت کرد که حوزه خیریه، انعطافپذیر و پویا است. کووید-19 باعث شد اقتصاد دچار رکود شود، که منجر به کاهش کمکهای مالی نیز شد.
اعمال محدودیتهای اجتماعی باعث متوقف شدن رویدادهای حضوری شد. رویدادهای حضوری از ارکان تولید منابع برای موسسات خیریه هستند. اما این موسسات به سرعت با اتخاذ رویکرد خلاقانه و ابتکاری برای فعالیتهای روزمره خود با بکارگیری رویدادهای مجازی، ارتباط خود با خیرین و نیکوکاران را از طریق ویدئو کنفرانسها در دنیای مجازی حفظ کردند و به جمعآوری کمکهای مالی ادامه دادند. اما در حالی که در سال 2021 موسسات خیریه به نرمهای جدید خو میگیرند با مشکلاتی نو نیز مواجه خواهند شد.
به گزارش وبسایت چریتی دیجیتال (Charity Digital)، در حال حاضر تنها قطعیت این است که با آینده نامطمئنی روبهرو هستیم. حدسیاتی در مورد چشمانداز روندهای جمعآوری کمکهای مالی در سال 2021 وجود دارند که عبارتند از:
آینده رویدادها مجازی است
بهطور سنتی رویدادهای جمعآوری کمکهای مالی منبع درآمد حیاتی و ارتباط با خیرین برای بسیاری از موسسات خیریه بوده است که در نیمه دوم سال 2020 برگزاری چنین رویدادهایی متوقف شد. اما موسسات خیریه با پیروی از نرمهای جدید با شرایط سازگار شدند که در نتیجه رشد و انفجار رویدادهای مجازی را در پی داشت و انتظار میرود که این روند در طول سال 2021 نیز ادامه داشته باشد.
رویدادهای مجازی مزایای بیشماری برای موسسات خیریه به همراه داشته است از جمله میتوان به کاهش هزینهها و افزایش مشارکت اشاره کرد. موسسات، دیگر نیازی به اجاره محل و پرداخت هزینههای پذیرایی و سایر هزینههای مرتبط با برگزاری رویداد را ندارند. رویدادهای مجازی تاثیرگذار تنها به مخاطبانی پر شور و با سطح مشارکت بالا نیاز دارد.
در کنفرانسهای مجازی، امکان حضور افراد از منزل و در شرایط آسان فراهم است. بدین ترتیب موسسات خیریه بر محدودیتهای جغرافیایی غلبه میکنند. شرکتکنندگان دیگر نیازی به رزرو بلیط هواپیما یا دیگر شکلهای مسافرت، رزرو هتل و سایر موارد ضروری برای حضور فیزیکی را ندارند. همه آنچه که نیاز است تنها روشن کردن کامپیوتر است که همه این موارد باعث کاهش آلایندههای کربنی نیز میشود.
رویدادهای ترکیبی بهترین حالت است
این نوع رویدادها که ترکیبی از حضور فیزیکی جمع کوچکی در کنار حضوری مجازی و ویدئو کنفرانس افراد بیشتری هستند در سال 2020 مورد استقبال زیادی قرار گرفت و به نظر میرسد در سال 2021 نیز همچنان تداوم خواهند داشت. رویدادهای اینچنین تعادل خوبی میان بهترین جنبههای حضور فیزیکی و رویدادهای مجازی ایجاد میکنند.
محدودیتهای کرونایی حتی با وعده واکسیناسیون، یک شبه ناپدید نمیشوند و احتمالا به تدریج کاهش مییابند. در اوایل سال 2021 شاهد رویدادهای ترکیبی با حضور فیزیکی گروههای کوچک و رعایت محدودیتهای اجتماعی خواهیم بود. ولی به مرور افراد بیشتری ممکن است به صورت حضوری در رویدادها شرکت کنند. به هر حال به نظر میرسد همه موسسات خیریه به خاطر درسهایی که از سال 2020 آموختهاند، عوامل مجازی را مدنظر خواهند داشت.
حرکت به سمت جمعآوری کمکهای مالی دیجیتال
دنیای جدید دیجیتال خواهد بود. کمپینهای جمعآوری کمکهای مالی دیجیتال، مزایای مشابه بسیاری، به مانند رویدادهای ترکیبی و مجازی ارائه میکنند. آنها ساده و مقرون به صرفه خواهند بود، همان چیزی هستند که بازار سال 2021 آن را میطلبد.
جمعآوری کمکهای مالی آنلاین به موسسات خیریه اجازه میدهد که بیشتر تمرکز خود را به تاثیرگذاری معطوف کنند، در حالی که هنوز جذب کمکهای مالی را نیز انجام میدهند. این روشها در سال 2020 به طور روزافزون به کار گرفته شدند. به نظر میرسد جمعآوری کمکهای مالی آنلاین در سال 2021 افزایش یابد.
استفاده از رسانههای اجتماعی برای افزایش دسترسی
براساس نظرسنجی «گلوبال ترندز» (Global Trends) 80 درصد از اهداها در سال 2020 به صورت آنلاین انجام شد. انتظار میرود این عدد در سال 2021 افزایش یابد. پلتفرمهای رسانههای اجتماعی مختلف، فرصتهای مهمی برای جمعآوری مستقیم کمکهای مالی فراهم میکنند.
در سال 2021، موسسات خیریه به پلتفرمهای رسانههای اجتماعی توجه خواهند کرد و بر رسانههایی از قبیل فیسبوک، اینستاگرام و توئیتر تمرکز بیشتری خواهند داشت. ممکن است امسال موسسات خیریه از گزینههای ویدئویی رسانههای اجتماعی مانند پخش مستقیم و استوریها بهره کامل ببرند. استفاده از ویدئو به جای متن به موسسات خیریه این امکان را میدهد که مخاطبان بیشتری را جذب کنند. موسسات خیریه در سال 2021 باید تمرکز خود را بر پلتفرمهای ویدئویی معطوف کنند.
انعطافپذیری به یک نرم جدید تبدیل شده است
موسسات خیریه همچنان به یافتن راهها و رویکردهای جدید برای برآورده ساختن تقاضاهای لجستیکی و اقتصادی کووید-19 ادامه میدهند. شرایط و اوضاع نامشخص است. بهترین روش برای مقابله با شرایط بلاتکلیفی، انعطافپذیری و قابلیت تغییر است. شرکتهای دیجیتال برای تامین نیازهای نرم جدید در حال تلاش هستند. موسسات خیریه باید در سال 2021 به اتفاقات دیجیتال توجه داشته باشند. بهترین دستاوردهای دیجیتال به موسسات خیریه کمک میکنند تا با اطلاع از پیشرفتها در این زمینه، روشهای جمعآوری کمکهای مالی موثرتر و کم هزینهتری را اتخاذ کنند و ارتباط خود با حامیانشان را حفظ کنند.
گام بعدی در آینده خیریهها
اهمیت پیروی: انطباق با مقررات کووید-19 یکی از بارزترین چالشها در سال 2020 بود و در سال 2021 نیز به عنوان یک چالش مهم باقی خواهد ماند. موسسات خیریه ضمن انجام فعالیتهای روزمره خود و تلاش در زمینه جمعآوری کمکهای مالی نیاز است تا از محدودیتهایی که وضع میشوند نیز پیروی کنند. سال 2021 بسیاری از چالشهایی که خیریهها در سال 2020 تجربه کردند را به همراه خواهد داشت.
تاثیر اقتصاد: موضوع مهم دیگری که بخش خیریه با آن روبهروست، عواقب اقتصادی ناشی از کووید-19 است. دنیا وارد یک رکود جهانی شده است. رکود اقتصادی تاثیر منفی بر کمکهای مالی دارد. اما کووید-19 رکود اقتصادی نیست بلکه یک بحران است و عجیبتر اینکه این موضوع برای بخش خیریه ممکن است که یک خبر خوب باشد.
تحلیلهای انجام شده در آمریکا نشان میدهد که کمکهای مالی در دوران بحرانها افزایش مییابد. این موضوع در طول هر دو جنگ جهانی و رکود بزرگ (رکود گسترده اقتصادی جهان پیش از جنگ جهانی دوم) مشاهده شده است. مطالعات انجام شده تایید میکند که میزان کمکهای مالی در قرنطینه اول پاندمی در انگلستان نیز افزایش یافت. لذا موسسات خیریه باید محتاط باشند و با سختکوشی برای دیده شدن و نشان دادن ارزش خدماتی که ارائه میکنند به جمعآوری کمکهای مالی به طور موثر ادامه دهند.
آینده میتواند روشن باشد
روند سال 2021 بیانگر نیاز موسسات خیریه به راهکارها و ابزارهای مجازی برای دیده شدن و انعطاف پذیری است. سال 2020 برای موسسات خیریه نرم جدیدی را ایجاد کرد که در سال 2021 نیز ادامه خواهد داشت. با توجه به موفقیتهای به دست آمده در سال 2020 در بخش خیریه، وابستگی به روشهای دیجیتال در سال 2021 همچنان وجود خواهد داشت و موسسات خیریه با قابلیت تغییر و انعطافپذیری با چالشهای پیشرو مقابله خواهند کرد.