هدایت و آموزش داوطلبان (بخش نهم)

موسسات نیکوکاری باید اطلاعاتی در مورد تاریخچه، ماموریت و ساختار خود در اختیار همه داوطلبان قرار دهند؛ زیرا که دانستن این اطلاعات مرتبط و آموزش­‌های لازم به آنها کمک می­‌کند در انجام وظایف خود در راستای اهداف موسسه به نحو موثرتری مشارکت کنند. در ضمن ارائه آموزش­‌های مداوم باعث می‌­شود داوطلبان به کار خود علاقمند شوند. در این گزارش، هفتمین مورد از ۱۰مورد از بهترین فعالیت‌های مدیریت داوطلبان بررسی شده است؛ یعنی هدایت و آموزش داوطلبان.

هدایت: هر سازمانی وظیفه دارد به داوطلبان جدید و کارکنان در مورد تاریخچه، ماموریت، ساختار و اهداف خود توضیحات لازم را ارائه کند.

آموزش: آموزش، فعالیت‌­های رسمی و غیررسمی را شامل می‌­شود که افراد را برای انجام کارها آماده می‌­کند. این فعالیت­‌ها می­‌تواند شامل ارائه اطلاعات یا انجام فعالیت­‌های آموزشی و تحصیلی باشد.

هنگامی که برای نخستین بار به یک شهر جدید می‌­روید، کمک‌­های یک راهنمای محلی در شناخت مکان­‌های مختلف می‌­تواند اطلاعات خیلی بیشتری از یک نقشه یا بروشور در اختیار شما قرار دهد که در هیچ جزوه توریستی به آنها حتی اشاره هم نشده است.

هدایت برای داوطلبان می‌­تواند مانند همان تور راهنمای محلی عمل کند. هر داوطلبی، از جمله اعضای هیات مدیره نیز ­باید از هدایت برخوردار شوند. این موضوع باعث می‌­شود که آنها با طرز کار، اهداف و دیگر افرادی که در موسسه مشارکت دارند آشنا شوند. ارائه اطلاعات به داوطلبان در مورد تاریخچه، ماموریت و ساختار، می‌­تواند به آنها درک بهتری بدهد که چگونه به انجام ماموریت کمک کنند. اگر می­‌خواهید مطمئن شوید که داوطلبان در موسسه شما می­‌مانند، آنها را هدایت کنید.

آموزش با هدایت تفاوت دارد. آموزش شامل ارائه اطلاعات و مهارت‌­هایی است که داوطلبان برای انجام وظایف به آنها نیاز دارند. در واقع آموزش فرصتی است تا اطلاعات لازم در مورد حدود وظایف، سیاست­‌های مربوطه و اقدامات احتیاطی ایمنی که داوطلبان باید رعایت کنند را در اختیارشان قرار می‌­دهد. آموزش باید تا زمانی که داوطلب با شما کار می­‌کند، ادامه داشته باشد. آموزش یک روش عالی برای حفظ داوطلبان و انجام بهتر کارها است.

هدایت و آموزش داوطلبان برای رویداد خاص

اکثر سازمان­‌های خیریه در طول سال، مراسم­ خاصی را میزبانی می‌­کنند که از جمله آن­ها می‌­توان به برگزاری جشنواره­‌ها در فضای باز، رویدادهای ورزشی و… اشاره کرد. برگزاری هر یک از این رویدادها نیازمند همکاری تعداد زیادی از داوطلبان است که­ باید هدایت شوند و آموزش‌­های مرتبط نیز به آنها داده شود. در ادامه به چند ایده برای اینکه آموزش­‌ها تاثیرگذارتر و کارآمدتر باشند، اشاره شده است:

  • از میان خود داوطلبان افرادی را به رهبری آنها برگزینید تا برگزاری رویداد تسهیل شود.
  • به افرادی که جهت رهبری برگزیده‌­اید در خصوص سازمان خود، رویداد مورد نظر و اقدامات اضطراری آموزش‌­های لازم را بدهید.
  • رویدادها را با رهبران مرور کنید.
  • پس از آنکه آنها آموزش‌­های لازم را به خوبی گذراندند، قادر خواهند بود تعداد بیشتری از داوطلبان را آموزش دهند.
  • همیشه با افرادی که به عنوان رهبر انتخاب کرده‌­اید ارتباط نزدیک داشته باشید تا بتوانند پرسش‌­های خود را بپرسند و نگرانی­‌های خود را با شما در میان بگذارند.

طرح اقدام

هدف شماره 1: توسعه فرآیند هدایت و تهیه مطالب در این خصوص

در زمینه فعالیت‌­های هدایتی سه حوزه اصلی وجود دارد. نخست، باید اطمینان حاصل کنید که داوطلب در مورد هدف موسسه شما آگاهی دارد. علاوه بر تشریح ماموریت، ارزش‌­ها و تاریخچه موسسه، ­باید در مورد برنامه‌­های مختلف، اقشار دریافت‌­کننده خدمات و اهداف آینده توضیح دهید.

این اطلاعات به داوطلبان کمک می­‌کند تا ببینند که چگونه تلاش­‌هایشان به کل موسسه در رسیدن به هدف کمک می­‌کند. داوطلبان مانند سفیران شما در جامعه خواهند بود. هنگامی که مردم متوجه می‌­شوند آنها با شما همکاری می­‌کنند، ممکن است سوالاتی در مورد ماموریت و اهداف شما بپرسند، بنابراین اطمینان حاصل کنید که مردم پاسخ­‌هایی را که شما می‌­خواهید، از زبان آنها بشنوند.

حوزه دیگری که در مورد فعالیت‌­های هدایتی ­باید به آن توجه شود، جزییات عملی نحوه کار است. مثلا امکاناتی که در دفتر وجود دارد را به آنها بگویید (به عنوان مثال به آنها نشان دهید که چای و قهوه کجاست، لباس خود را کجا می­‌توانند آویزان کنند، در صورت لزوم از کدام تلفن استفاده کنند). افراد موسسه را به آنها معرفی کنید و بگویید آنها هر کدام چه وظایفی دارند و اگر داوطلبان پرسشی داشتند به چه کسی مراجعه کنند. اطلاعاتی در مورد رویدادهای آینده و کل برنامه‌­های داوطلبانه خود در اختیار آنها بگذارید.

سومین کاری که باید انجام دهید معرفی داوطلبان است! اطمینان حاصل کنید که داوطلبان با افرادی که قرار است با آنها کار کنند، آشنا شوند. سعی کنید که طوری رفتار کنید آنها احساس خوبی داشته باشند، زیرا به افراد در شروع کار مشترک کمک می­‌کند.

این سه مرحله را می­‌توان از طرق مختلف انجام داد. مثلا ممکن است یک گروه جزوه‌­ای را تهیه کرده باشد که در آن اطلاعاتی در مورد تاریخچه و هدف موسسه مرقوم کرده باشد و آن را هم در اختیار داوطلبان و هم در اختیار عموم مردم قرار دهد. دیگر روش هدایت داوطلبان، گفتگو و مصاحبه با آنان است. ممکن است شما این امکان را داشته باشید که هر چند ماه، یک شب میزبان داوطلبان احتمالی خود باشید و در مورد موسسه و اهداف آن، اطلاعاتی در اختیار آنها قرار دهید. اگر موسسه شما در حال برگزاری یک رویداد بزرگ است، برگزارکنندگان می­‌توانند یک یا دو جلسه هدایتی برای این رویداد برگزار کنند تا همه افراد در مورد این رویداد و نحوه حمایت از شما با سرعت بیشتری اطلاعات کسب کنند. اینچنین جلساتی، ترکیبی از هدایت و آموزش خواهد بود. زیرا که در جلسات اینچنین اطلاعات کلی در مورد موسسه و مشخصات مربوط به رویدادی را که فقط آن گروه از داوطلبان نیاز به دانستن دارند ارائه می‌­شود.

هدف شماره 2: تهیه یک برنامه آموزشی

بسیاری از موسسات کوچک ممکن است آموزش را یک موضوع لوکس بدانند که استطاعت انجام آن را ندارند. اما آموزش داوطلبان لازم نیست هزینه­‌بر باشد. در واقع، اغلب اوقات می‌­توان آن را به صورت رایگان انجام داد.

نخست، مهارت‌­ها و دانش‌­هایی را که داوطلبان شما برای انجام یک کار خوب نیاز دارند را شناسایی کنید. آنها چه مهارت­‌هایی دارند و شما چه خلاهایی را باید پر کنید؟ آموزش‌­هایی که شما ارائه می‌­کنید برای پر کردن این خلاها است.

یکی از راه­‌های تشخیص اینکه چه آموزش­‌هایی باید به داوطلبان ارائه شود این است که از داوطلبان فعلی خود بپرسید در هنگام شروع همکاری خود دوست داشتند چه آموزش­‌هایی می­‌دیدند و چه اطلاعاتی در اختیارشان قرار داده می‌­شد و اینکه احساس می­‌کنند هنوز چه نیازهایی دارند. گام‌­های منطقی برای ارائه آموزش بردارید. زیراکه در غیراینصورت ممکن است داوطلبان احساس سرخوردگی کنند.

ارائه آموزش همچنین یک ابزار مهم برای مدیریت ریسک است. در برخی موارد، ممکن است داوطلبان برای محافظت از خود و دریافت­‌کنندگان خدمات به بعضی از آموزش­‌های کمک‌­های اولیه یا سایر آموزش‌­های بهداشت و ایمنی نیاز داشته باشند.

آموزش‌­ها می‌­تواند در زمان‌های مختلف، در بدو ورود یا حین همکاری، توسط مربیان یا داوطلبان قدیمی به تازه‌واردها داده شوند. حتی برای داوطلبانی که مشکلی در کار خود ندارند، باید فرصت‌های جدید آموزش و یادگیری فراهم شود. زیرا مردم اغلب به این دلیل داوطلب می‌شوند که می‌خواهند بیشتر بیاموزند. هنگام ارائه فرصت‌­های آموزشی، اطمینان حاصل کنید که در رویکرد خود ثابت قدم و در تصمیم­‌گیری‌­های خود شفاف هستید.

نتیجه­‌گیری

اگر هدایت و آموزش‌­های تاثیرگذار به داوطلبان خود ارائه می‌­کنید، آنها خواهند فهمید که چگونه در موسسه شما مفید واقع می­‌شوند و ابزارهای لازم برای انجام ماموریت در اختیارشان قرار می­‌گیرد. رعایت این موضوع نخستین اقدامی است که کمک می‌­کند تا داوطلبان احساس می­‌کنند ورودشان به موسسه شما با استقبال روبه‌رو شده است و به آنها حس تعلق را القا خواهد کرد. اقدام بعدی پشتیبانی مداوم از طریق نظارت و بازخورد منظم است.

متن کامل این دستورالعمل‌ها را می‌­توانید در سایت www.volunteer.ca مشاهده کنید. این گزارش ادامه دارد. هر هفته با ما همراه شوید تا بهترین فعالیت­‌های مدیریت داوطلبان را با شما در میان گذاریم.

افرا یک موسسه غیرانتفاعی است که با هدف توسعه زیرساخت نیکوکاری کشور ایجاد شده است. افرا به موسسه‌های نیکوکاری و خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد کمک می‌کند تا بدون هزینه و با کمک استاندارد افرا، زیرساخت‌های مدیریتی خود را شکل داده یا تقویت کنند. در این راستا سه خدمت خودارزیابی، ارزیابی دیجیتال و آموزش به صورت رایگان در اختیار موسسه‌های نیکوکاری قرار گرفته است.
آشنایی بیشتر با افرا و خدمات آن