بنیاد کمکهای نیکوکارانه (CAF) به تازگی پنجمین نسخه از گزارش چشمانداز خیریه (چریتی لندسکیپ ریپورت) را منتشر کرده است. در این گزارش نظرات رهبران خیریهها در مورد چالشهای اساسی آنها بازگو میشود. در شرایطی که همهگیری کووید-19 کل سال جاری را تحتالشعاع قرار داده است، تحول فناوری و دیجیتال در عرصه خیریهها موضوعی است که نباید از نظر دور داشت، زیرا این موضوعی است که خیریهها سالها به دنبال آن بودهاند.
بنیاد کمکهای نیکوکارانه (CAF) سالها است که در مورد موسسات خیریه تحقیقات انجام میدهد. دراین ایام که اوضاع بیسابقه بحران کووید-19 گریبانگیر کسب و کارها شده است، این بنیاد نیز از تاریخ 17 مارس به تناوب نظرسنجیهای متفاوتی در مورد موسسات خیریه انجام داده است که به اطلاعرسانی در این بخش کمک شایانی می-کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی cafonline، پاندمی سازمانها را بر آن داشته است که از فناوریهای دیجیتال بهره ببرند، راهکاری که البته با خود نیز چالشهایی به همراه داشته است. اما این موضوع همچنین فرصتهایی برای ارائه راهکار-های جدید جهت انجام ماموریتها در اختیار سازمانها قرار داده است. با این حال، هنگامی که به استفاده از فناوری برای آینده در این حوزه نگاه میشود، تصویر بسیار متناقضی دیده میشود.
جمعآوری کمکهای مالی به صورت دیجیتال
کمتر از یک پنجم سازمانها (حدود 18 درصد) بر این باورند که در مورد جمعآوری کمکهای مالی به صورت آنلاین اطلاعات کافی دارند. با این حال، این موضوع بیانگر آن است که به طور کلی در بخش نیکوکاری تصویر متناقضی از جمعآوری کمکهای مالی به صورت آنلاین وجود دارد. در نظرسنجی که از رهبران خیریهها انجام شد، حدود یک سوم (34 درصد) آنها موافق بودند که جمعآوری کمکهای آنلاین رو به افزایش است، در حالی که یک سوم دیگر (33 درصد) با این موضوع مخالف بودند.
این نظرسنجی، یافتههای نظرسنجی قبلی که توسط CAF انجام شده بود را مورد تایید قرار میدهد. در نظرسنجی قبلی تقریبا یک چهارم سازمانهای خیریه (23 درصد) اعلام کرده بودند که قادر به دریافت کمکها به صورت دیجیتالی نیستند. این نتایج همچنین یافتههای گزارش 2020 چریتی دیجیتال اسکیلز ریپورت (مهارتهای دیجیتالی سازمانهای خیریه)، را منعکس میکند که در آن جمعآوری کمکها به صورت دیجیتالی به عنوان یکی از ضعیفترین مهارتهای موسسات خیریه نشان داده شده است. اگر دوره همهگیری طولانی شود منجر به تغییر در روشهای جمعآوری کمکها به صورت غیرنقدی و آنلاین خواهد شد و موسسات خیریهای که مهارتهای لازم برای جمعآوری کمکها به صورت آنلاین را نداشته باشند، ادامه بقا برایشان به مراتب دشوارتر خواهد شد.
تحول گستردهتر خدمات و چالشهای ناشی از آن
بسیاری از موسسات خیریه در واکنش به پاندمی در حال تغییر روندها و تشکیلات سازمانی خود هستند، گرچه که این موضوع برای بعضی از آنها بیشتر از سایرین چالش برانگیز بوده است. هنگامی که در اوایل سال جاری از موسسات خیریه در مورد چگونگی سازگاری آنها با این بحران پرسیده شده بود، دو پنجم (39 درصد) پاسخ داده بودند که یک روش جایگزین یا ابتکاری دیگر برای ارائه خدمات پیدا کردهاند. یک چهارم (25 درصد) از آنها گزارش داده بودند که راههای جدیدی برای دستیابی به ذینفعان خود یافته بودند و عمدتا نیز برای برقراری ارتباط با آنها بر فناوری تکیه کرده بودند. اما گزارش چریتی دیجیتال اسکیلز نشان میدهد موسسات خیریهای که باور دارند در ارائه خدمات به صورت دیجیتال نسبت به افراد ضعیف منصفانه رفتار کردهاند افزایش یافته است. با شروع گذار از دوران بحران پاندمی، بسیاری از موسسات خیریه با این پرسش روبهرو خواهند شد که چگونه میان حفظ روشهای جدید برای کار یا بازگشت به آنچه قبلا انجام میشده است، تعادل ایجاد کنند.
کووید-19 شکاف دیجیتال در جامعه را عمیقتر کرده و ماهیت بسیاری از چالشهای پیش روی ما را تغییر داده است؛ همچنین چالشهای کاملا جدیدی را ایجاد کرده است. همه خدماتی که به صورت دیجیتال ارائه میشوند، مناسب نیستند و میتوان نمونههایی را برشمرد که در واقع کیفیت خدمات ارائه شده را کاهش دادهاند یا حتی باعث حذف آنها شدهاند. همچنین این خطر وجود دارد که وابستگی موسسات خیریه به پلتفرمها افزایش یابد، زیرا که همه افراد به طور روزافزون در حال وابسته شدن به زیرساختهای دیجیتالی هستند که تحت مالکیت و مدیریت شرکتهای فناوری است و موسسات خیریه و حامیان آنها ممکن است نفوذ کمی در آنها داشته باشند. این موضوع به تازگی در«مجله الاینس» نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
چه کاری میتوان انجام داد؟
حرکت به سمت دیجیتال شدن در بخش نیکوکاری و جامعه مدنی به یک محیط پشتیبانی احتیاج دارد، زیرا اکثر سازمانها منابع لازم برای ایجاد تغییرات را ندارند. تعدادی از تامینکنندگان سرمایه و سایر گروههای ذینفع قبلا در این زمینه کارهای خوبی انجام دادهاند، اما برای تسریع این روند افراد بیشتری باید به آنها بپیوندند.
موسسات خیریه نیاز به سرمایهگذاری منابع و ایجاد تغییرات دیجیتال به عنوان یک اولویت برای ارتقای سطح پویایی خود هستند. اما لازم است برای خیریههایی که خود را درگیر فناوری کردهاند، از سوی دولت، خیرین بزرگ و بخش خصوصی پشتیبانی و حمایت ارایه شود.
دولتها میتوانند به شناسایی در زمینه تاثیر فناوری بر جامعه مدنی کمک کنند و بودجه بیشتر در اختیار موسسات خیریه قرار دهند تا به آنها کمک کنند با تغییرات فناوری سازگار شوند. سیاستگذاران همچنین میتوانند اطمینان حاصل کنند که سازمانهای جامعه مدنی در بحثهای مرتبط با توسعه و تاثیر فناوریهای جدید مشارکت داشته باشند و در صورت لزوم از آنها حمایت شود. آنها میتوانند چشمانداز خوبی از مردم و جوامعی که خدمترسانی میکنند، ارائه کنند.
خیرین میتوانند از انجمنها و زیرساختهایی که همکاری و بهاشتراکگذاری دانش را امکانپذیر میکنند، حمایت کنند و به موسسات خیریه زمان و فضا اختصاص داده شود تا بتوانند در مورد اثرات فناوری بیشتر بیاندیشند. آنها همچنین میتوانند، با تامین بودجه و مشارکت با بخش خصوصی که موسسات خیریه را قادر میسازد نظرات و دیدگاه خود را ارائه کنند، در توسعه فناوریهای جدید، همچنین جذب آنها در جامعه مدنی نقشآفرینی کنند.
در ضمن، شرکتهای فناوری میتوانند با متخصصان جامعه مدنی همکاری کنند تا کشف کنند که چگونه میتوان بهتر فناوریهای جدید را راهاندازی کرد و از آنها استفاده کرد تا در فاز احیا به جامعه منفعت برسانند.
تلفیقی از راهکارهای دولت و بخش نیکوکاری، برنامههای تامین مالی (به ویژه برای موسسات خیریه کوچکتر)، ارائهدهندگان خدمات تخصصی با تمرکز بر جامعه مدنی، همکاری و مشارکت با کسب و کارها به همراه عزم راسخ دولت و جامعه مدنی برای گذار به سمت دیجیتالی شدن میتوانند منشا تحول در این بخش باشند. همه اینها همزمان خواهد بود با ابتکارات مربوط به دوره کووید که شکلگیری آن از پیش آغاز شده است.
آشنایی بیشتر با افرا و خدمات آن