روایت و کنش جمعی
اقدام جمعی نیکوکارانه در کشور ما پدیدهای نوظهور نیست. کشورهای منطقه و خصوصا کشور ما هر سال شاهد بلایای طبیعی مثل سیل و زلزله است و مردم چه در قالب سازمانهای مردمنهاد و چه در قالب کمکهای جمعی به موسسات دولتی همیشه در کمکرسانی به دیگران حاضر و فعال بودهاند. وجود انجمنهای نیکوکاری، خیریهها، صندوقهای قرضالحسنه کوچک و بزرگ بیشتر شهرها و محلهها و مساجد ایران نشاندهنده سنتهای فرهنگی ریشهدار و روحیه همکاری برای تحقق خیر جمعی در میان هموطنان ماست.
همه ما متوجه تغییراتی در شکل و ظاهر کنشهای جمعی اقبال مردم به انواع خاصی از همدلی و همکاری و رویگردانیشان از برخی کنشهای جمعی دیگر در مقاطع گوناگون شدهایم. چه میشود که پس از یک فاجعه طبیعی کوچک و بزرگ به دعوت شخص یا گروه دیگر بیاعتنا هستند؟ چه میشود که در دنیای تجارت امروزی، بازاریابی دیجیتال یک گروه به سادگی گروه هدف را همراه خود میکند و کسبوکار دیگری بهرغم تلاشهای فراوان رونق نمیگیرد؟ ردپای روایت در همه کنشهای جمعی کاملا پررنگ است.
کشور ما در مرحله گذار از روشها و قالبهای سنتی کنش جمعی به روشها و قالبهای جدیدی است که دستیابی به خیرهای کلانتر را برای افراد ممکن میکند. چه در عرصه تعلیم و تربیت و کشاورزی و چه در عرصههای دیگر اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی برای همراه کردن افراد در یک کنش جمعی باید با قواعد کار آشنا بود، موانع احتمالی را شناخت و راه برطرف کردن آن موانع را دانست. این روزها ایجاد اعتماد در مخاطبانی که به قصه ما گوش میسپارند در مقایسه با گذشته مسیر پرپیچ و خمتری دارد. اگر زمانی در دورهمی خانوادگی مشکل همسایهمان را با اقوام در میان میگذاشتیم و با گلریزانی کوچک به خواستهمان میرسیدیم، حالا دیگر نمیتوانیم همان راهکار را در مقیاسی بزرگ برای خیری جمعی در سطح شهر، کشور و جهان پی بگیریم و انتظار موفقیت داشته باشیم. روایت و کنش جمعی عنوان کتابی است که توضیح میدهد که قصهها چرا و چگونه قادرند انتخابهای ما را رقم بزنند و ما را به رفتارهای جمعی برانگیزند.
این کتاب در ۳ بخش ارائه شده است. بخش اول عنوان کنش جمعی را با خود به همراه دارد و در دو فصل به مسائل کنش جمعی و نظریههای کنش جمعی و آغاز بحث روایت میپردازد. بخش دوم با عنوان روایت، ذهن و انگیزه، به قصه میپردازد؛ اینکه قصهها چگونه ذهن و عواطف را درگیر میکند و نقش متقاعدسازی را در خود دارد.
بخش سوم عنوان روایت و کنش جمعی نام دارد که به برساختن خیر جمعی و برانگیختن کنش جمعی میپردازد و نکاتی درباره منفعت جمعی که روی کنشهای جمعی اثر میگذارد را در خود جای داده است. اگر به عنوان یک کنشگر و داوطلب یا سازمان مردمنهاد، میخواهید روایتهایتان مانا شود، خواندن این کتاب جهت داستان سرایی روایتهای دواطلبانهتان لذت بخش است.
نشر اطراف و الهام شوشتری زاده در قالب مترجم این کتاب را اولین بار در سال ۱۳۹۹ روانه بازار نشر کردند. این کتاب برای همه علاقهمندان، فعالان اجتماعی و مدیران و داوطلبان سازمانهای مردمنهاد و موسسات نیکوکاری با کد afrabook و ۷۰درصد تخفیف در فیدیبو در دسترس است.